MallMark Kiralama Direktörü Yeşim Çamlıbel, son dönem kiralamaları ve kiralama stratejilerinde nasıl bir yol izlediklerini anlattı.
MallMark’ın Kiralama Direktörü olarak son dönemlerde hayata geçirdiğiniz konsept ve kiralama projelerinizden bahseder misiniz?
Dünyanın ve ülkemizin son 3 yılını kapsayan pandemi döneminde konsept geliştirme ve kiralama süreçlerini yürüterek 7 farklı ülkede toplam 500 bin metrekare alanın kiralamasını gerçekleştirdik. Halihazırda kiralama ve yönetim sürecini yürüttüğümüz Adıyaman, Erzincan, İzmir, Bursa, İstanbul, Ankara, Aydın illerindeki projelerimiz dışında; 2021–2022 yılları arasında MallMark olarak kiralama ve konsept geliştirme faaliyetlerini yürüttüğümüz bölgeler; Özbekistan Andijan’daki ilk ve tek AVM Navruz Mall ve Bursa’nın en büyük eğlence merkezini (10.000 metrekare Zeplinx) içinde bulunduran Parkur Bursa AVM’yi 2021 yılında ziyaretçileriyle buluşturduk. Kuzey Irak, Erbil bölgesinin beklenen projesi olan ve onlarca Türk markasını bünyesinde barındıran özellikli marka karmasıyla Gulan Mall, 2022 yılında ziyaretçilerine kapılarını açtı. İran projemizin konsept geliştirme sürecinde 30 Türk ve 30 Avrupa markasının franchise sürecini yöneterek 60 yeni markayı İran pazarına taşıdık. Libya bölgesinde 160 bin metrekare kiralanabilir alana sahip AVM projesi için konsept geliştirme çalışmaları gerçekleştirdik. 25 yıldır açılamayan AVM olarak bilinen Isparta Meydan AVM’nin konsept geliştirme, kiralama ve açılış süreçlerini yöneterek 2022 yılında hizmete açılmasını sağladık.

Sektörde çeyrek asrı geçkin süredir sahip olduğunuz tecrübenizle, yeni açılacak AVM’lerin kiralama stratejilerinde nelere dikkat ediyorsunuz, bu bağlamda kriterler nedir?
Proje özelinde kiralama stratejimizi oluştururken belirlediğimiz en önemli etken, MallMark şirket kültürünün bir parçası olan samimiyet, özveri ve empati ile AVM hedef kitlesini perakende dinamikleriyle birleştirerek yatırımcı, kiracı ve ziyaretçi beklentilerini doğrudan karşılamak. Son yıllarda değişen AVM trendlerinin, tüketiciye aynı ortamda sunulan eğlence merkezi, ofis, rezidans, otel gibi kiralanabilir alanların popülaritesini fark ederek dönemin dinamik koşullarına uygun proje merkezli kiralama stratejileri geliştirdik. “Global düşün yerel davran” mottosuyla yurt içi projelerimizde bölgesel ve yerel markaları AVM kültürüne taşıdık, yurt dışı projelerimizde ise onlarca Türk markasını farklı bölge ve kültürlere ulaştırarak tüketicileriyle buluşturduk. MallMark olarak, yurt içinde ve yurt dışında AVM ihtiyacı olan bölgelerin fizibilite çalışmalarına devam ediyor, doğru lokasyonlarda doğru projeler geliştirmek için fırsatları yakından takip ediyoruz.